Olympios
Image default
Bedrijven

Rietdekkers

Een rietendak geeft je huis een luxe uitstraling. In vergelijking met vroeger is deze perceptie heel anders. Toen woonde bijna iedereen onder een rieten kap omdat riet het goedkoopst was om je dak mee te bedekken. Voor mensen die in die tijd wat meer te besteden hadden, werd er dan ook voor dakpannen gekozen omdat dit voor luxe stond terwijl een rietendak voor armoede stond. Tegenwoordig is dit juist andersom, alleen luxe huizen hebben een rietdekker gezocht om zo het huis een nog mooiere uitstraling te geven.

Vroeger was riet dan ook een stuk goedkoper in vergelijking met dakpannen en daarnaast was het ook erg makkelijk verkrijgbaar. Wel kwam men erachter dat riet erg brandgevoelig was en daardoor werden er steeds minder rietendaken gebruikt. Tegenwoordig zijn er vele maatregelen die je kan treffen om te zorgen dat je rietendak minder brandgevoelig is. Daarom zijn de rietendaken ook weer een stuk populairder geworden de afgelopen jaren. Het rietendak wordt nu bijvoorbeeld vaak ingespoten met een speciale brandwerende vloeistof waardoor het dak minder snel brand vat. Daarnaast wordt er een dichte constructie gebruikt waardoor er ook minder kans is dat het dak vlam kan vatten. Bovendien zie je tegenwoordig steeds vaker dat er ook kunstriet gebruikt wordt in plaats van echt riet. Het kunstriet ziet er heel echt uit maar is veel minder brandgevoelig dan echt riet. Daarnaast gaat het riet ook niet rotten en hoeft het minder vaak vervangen te worden. echt riet moet om de dertig of veertig jaar vervangen worden door een rietdekkersbedrijf omdat het dan is gaan verslijten.

Tegenwoordig wordt er haast nooit meer een dak alleen met riet bedekt. Vaak wordt er gekozen voor een combinatie tussen verschillende materialen. Zo zie je vaak ook nog een laag dakpannen onder het riet. Deze dakpannen zijn niet zichtbaar maar zorgt ervoor dat de constructie een stuk steviger is.

Meer over dit artikel : bezoek de site