Olympios
Image default
Bedrijven

Een LED lamp kan licht geven in allerlei kleuren.

Ook is het mogelijk dat een ledlamp infrarode of ultraviolette straling afgeeft.

Net als infrarode valt ultraviolette straling (uv, uv-licht, black light) buiten het bereik van ons menselijk zicht. We kunnen ultraviolet niet waarnemen. De golflengte ligt tussen 100 en 400 nanometer. Ultraviolet kunnen we vertalen met voorbij het violet. Ultraviolet is energierijker dan zichtbaar licht en kan chemische reacties starten. Veel ultraviolet licht is schadelijk voor mens en dier. De verdeling die gemaakt wordt, is in dit geval: uv A, uv B en uv C. A heeft lange golven. B heeft middellange golven. Van uv C wordt gesproken als het om kortgolvige straling gaat. Overigens staat straling met een nog korte golflengte – van 10 tot 100 nanometer – voor zachte röntgenstraling. In de materiaalkunde gebruiken onderzoekers ultraviolette straling om een idee te krijgen van de eigenschappen en de kwaliteit van objecten en substraten. Waterzuiveringsbedrijven zetten uv-straling in bij de reiniging van water. De echtheid van paspoorten en bankbiljetten kan gecontroleerd worden met ultraviolette straling. Technisch rechercheurs gebruiken uv in sporenonderzoek.

Terug naar de LED lamp. Een firma die alles weet van deze lichttechniek – en meer specifiek van LED winkelverlichting en LED verlichting bedrijfspand is LED Design Holland in Breda. Voor alle klanten maakt deze LED expert een lichtplan op maat. Zo’n 3D visualisatie beschrijft:

  • de maten en de vormgeving van de geadviseerde LED lampen;
  • het totale aantal armaturen per ruimte;
  • de lichtkleur / -sterkte per lamp.

De besparing die de vervanging van oude lampen door LED’s met zich meebrengt, is onderdeel van het lichtplan. Dit geldt ook voor de terugverdientijd oftewel binnen welke termijn haalt u het geld dat u investeert in LED eruit.

Over LED-subsidie lezen we het volgende op www.leddesignholland.nl: “ (…) LED verlichting staat op de Energielijst, voor maatregelen die in aanmerking komen voor de Energie Investeringsaftrek in 2022. Van het EIA-investeringsbedrag kunt u 45,5% in mindering brengen op uw fiscale winst, bovenop uw gebruikelijke afschrijving. (…) ”

https://www.leddesignholland.nl