Olympios
Image default
Sport

De eigenschappen van een squash racket | Quality Squash Stores

De vorm van het blad

Een squash racket kan over het algemeen 3 verschillende vormen hebben. Een druppelvormige, een traditionele of een hybride (een combinatie van de 2 voorgenoemde).

Een druppelvormig racket heeft een lange racketblad. Dit maakt dat de combinatie kan worden gelegd van een lichtgewicht racket met de power van een zwaarder racket. Daarnaast is deze vorm extra vergevingsgezind doordat het een grotere “sweet spot” heeft.

Een traditioneel racket bevat een opening bij de hals van een racket. De grootste voordelen van deze vorm zijn dat deze rackets preciezer zijn en meer controle bieden. De rackets hebben doorgaans wel een kleinere sweet spot dan de druppelvormige.

De hybride racket bevat eigenschappen van beide bovengenoemde. Doordat het een kleine opening heeft bij de hals is de sweet spot niet zo groot als die van een druppelvormige maar is het wel vergevingsgezinder dan de traditionele vorm.

 Balans

Wanneer je een squashracket koopt kan het gewicht van dit racket op verschillende plaatsen zitten. De meest voorkomende zijn “head heavy”, “grip heavy” of “balans”.

Bij “head heavy” zit het gewicht aan de bovenkant van het racket. Dit zorgt ervoor dat het racket zwaarder aanvoelt dan deze daadwerkelijk is. Een voordeel hiervan is dat de speler over meer kracht bezit. 

Het gewicht van het racket

Het gewicht van het racket speelt een enorme rol bij de manier waarop het jouw spel beïnvloedt. Doorgaans zijn rackets tussen de 100 en 200 gram waarbij de meeste dichter bij de 100 gram zitten.

De rackets die voor recreanten zijn ontworpen zijn vaak van aluminium gemaakt en iets zwaarder. Dit maakt dat de speler relatief makkelijk hard kan slaan en de slag vloeiend te controleren.

Voor gevorderden spelers worden de rackets steeds lichter. De gedachte hierachter is dat het spel van gevorderden sneller is. De spelers moeten hierdoor in staat zijn het racket sneller te manoeuvreren en in de juiste posities kunnen krijgen.

Het is voor de fabrikanten van deze rackets altijd de uitdaging om een zo licht mogelijk racket te maken in combinatie met zoveel mogelijk kracht.

Wanneer een racket “grip heavy” is zit het gewicht in de grip van het racket. Hierdoor voelt het racket lichter aan dan het in werkelijkheid is. Een voordeel hiervan is dat het racket sneller kan worden gemanoeuvreerd in de posities die nodig zijn bij een snel spel.

Bij “balans” zit het gewicht in het midden. Dit is de middenweg van bovenstaande balansen. 

Kom je er bij je keuze niet helemaal uit? Stuur ons een chat berichtje via de website en wij helpen je direct met het kiezen van jouw ideale squashracket!

Meer over dit artikel : bezoek de site