Olympios
Image default
Onderwijs

De moeilijkheden bij het maken van de studiekeuze

Misschien kun je het je nog wel herinneren dat je op de middelbare school zat en dat eigenlijk voor je gevoel van de ene op de andere dag voor je voeten gegooid werd dat je een keuze moest maken voor de studie die je na de middelbare school wilde gaan volgen. Misschien wist jij precies welke richting jij op wilde, maar dan was jij een echte geluksvogel. Ontzettend veel jongeren hebben namelijk geen idee welke keuze zij moeten maken, omdat zij te weinig georiënteerd hebben in het echte beroepsveld en omdat zij nog niet op die manier nagedacht hebben over de toekomst. In zo’n geval is studiekeuze advies zeker geen overbodige luxe.  

Het geluk wordt vaak vergeten 

Een goed advies zou jongeren veel beter kunnen helpen en de juiste begeleiding kan helpen meedenken in de goede richting om te kijken waar de jongere echt gelukkig van wordt. Tegenwoordig is het namelijk al belangrijk bij de studiekeuze om te zien wat je zou gaan verdienen met het beroep waar je voor leert, maar naar geluk wordt helemaal niet meer gekeken. Voor veel jongeren is dit dubbel, want wanneer je niet met je hoofd kunt werken, maar veel beter bent met je handen, dan zul je volgens de boekjes nooit rijk worden en dat weerhoudt er veel jongeren van.  

De wil van de ouders 

Sommige jongeren weten precies wat zij willen, omdat zij van jongs af aan bijvoorbeeld gedroomd hebben om schilder te worden of misschien wel om de zorg in te gaan, maar dan komen de ouders in beeld die toch een ander plan voor ogen hebben voor hun kind. Zij willen vaak dat hun kind rijk en succesvol moet worden en dat wordt je niet altijd met deze beroepen. Zo komt er vaak nog meer druk op de schouders van het kind te liggen, omdat de keuze eigenlijk helemaal niet meer bij hen ligt, maar omdat zij de keuze van hun ouders maar gewoon zullen moeten gaan slikken.  

Hulp voor ieder die het nodig heeft 

Wanneer een jongere hiervoor open staat en hier interesse in heeft, dan zou aan iedere jongere een hulp bij studiekeuze moeten worden aangeboden. Zo kunnen zij inzichtelijk krijgen welke keuzes zij allemaal zouden kunnen maken en worden zij aangemoedigd om hier zelf goed over na te denken voordat zij aan een studie beginnen die ze wel oke lijkt en waar veel vrienden ook aan begonnen zijn. Zo kun je bij zowel de kinderen als bij de ouders een hoop stress en onrust laten verdwijnen. 

https://septemberadvies.nl/studiekeuze/