Olympios
Image default
Eten en drinken

Dat ziet er scherp uit!

Elke keer dat u een mes gebruikt, zal de rand verslijten. Hoe en in welke mate dit gebeurd, hangt af van wat u snijdt en hoe u met het mes werkt. De snijkant van uw mes buigt eigenlijk na iedere keer snijden een klein beetje om. Koop daarom altijd een snijdplank van lichter materiaal van het mes zelf. Wanneer u een mes slijpt, probeert u de snijrand opnieuw uit te lijnen, zodat deze recht en daardoor zo scherp mogelijk wordt.

Aanzetstaal en Wetstenen

Wetstenen en aanzetstaal zijn uitstekende hulpmiddelen voor het slijpen van messen. Ze zijn in veel verschillende modellen, materialen en diktes verkrijgbaar. Tegenwoordig zijn de meeste mensen die slijpen het eens dat aanzetstaal de beste methode is om de scherpte van een mes te behouden.

De kunst van het slijpen

Als u de kunst van het slijpen wilt beheersen, is de eerste stap om het effect van het aanzetstaal op het blad te begrijpen. Voor kwaliteitsresultaten met het aanzetstaal, is het de taak van de staaf om de delen van de rand terug te duwen die naar de zijkant zijn gebogen tijdens contact met hardere materialen. Stelt u zich voor hoe de rand van een mes er uitziet onder een vergrootglas, het heeft een gladde, gelijkmatige, scherpe rand … en stelt u zich dan eens voor hoe een zorgeloze behandeling van het mes, bijvoorbeeld tegen een ruwe wetsteen, kan resulteren in rafels en losse deeltjes van staal (bekend als braam). Als u echter een gepolijst aanzetstaal gebruikt, kan de rand worden gladgestreken en krijgt u opnieuw een vloeiende en scherpe rand.

Het belangrijkste wanneer u een aanzetstaal gebruikt, is de hoek van het mes tegen het staal. U moet het mes tegen het staal plaatsen onder dezelfde hoek waarop de buitenste snijrand is geslepen en tegelijkertijd het mes helemaal in dezelfde hoek trekken, van de hiel naar de punt van het mes. Als de rand erg beschadigd is, kan er met relatief harde druk tegen het staal de rand terug gezet worden. Vervolgens dient deze druk geleidelijk af te nemen tot een vederlichte slag in de laatste fasen. De sleutel hier is om de controle te houden over de beweging en niet onachtzaam te zijn over de slagen, die meestal geen effect hebben op de rand. Hoe u het aanzetstaal vasthoudt, is niet het belangrijkste van het slijpen, als u maar de controle behoudt en de slijphoek niet te groot maakt – dat resulteert in een afgeronde snijkant. De mesrand moet in een snijdende beweging tegen het aanzetstaal worden getrokken. Wissel af tussen beide zijden van de rand en test vervolgens of het mes scherp is.

Gebruik je ogen en oren tijdens het slijpen van je mes – je ogen om te zorgen dat je het mes in de juiste hoek houdt, en je oren om te horen wanneer het geluid van het slijpen vermindert naarmate de rand egaal en scherp wordt.

Vergeet niet dat het slijpen van het mes absoluut geen race tegen de klok is. Het gebruiken van kalme en gecontroleerde bewegingen is de basis om een ​​mes te leren slijpen. Er is geen mystieke kracht die het resultaat kan beïnvloeden. Het doel van magnetisme in een aanzetstaal is om losse deeltjes die los komen van de rand te verzamelen, zodat deze de rand niet beschadigen tijdens het slijpen.

Met oefening en reflectie leer je snel hoe je een mes moet slijpen zodat het weer heel scherp wordt.

Meer over dit artikel : bezoek de site

Gerelateerde artikelen

Lekkere catering in Haaksbergen gezocht?

Chilli met bonen Saladitos

Metabolisme dieet volgen