Olympios
Image default
Beauty en verzorging

Hoe kom je van die oude tattoo af?

Stel je voor: je hebt jaren geleden een tatoeage laten zetten die je nu niet meer zo geweldig vindt. Misschien is de liefde voor die vlammenzee op je arm vervaagd, of misschien is die naam die je ooit in je nek liet vereeuwigen nu een pijnlijke herinnering. Wat kun je dan doen? Nou, daar komt de tatoeagelaser om de hoek kijken. Een tatoeagelaser is een laser apparaat dat speciaal is ontworpen om tatoeages te verwijderen. Het doet dit door geconcentreerde lichtpulsen uit te zenden die door de huid dringen en de inktdeeltjes in je tatoeage in kleine stukjes breken. Maar hoe werkt dat eigenlijk? 

De basisprincipes

De meeste tatoeages worden gezet met inkt die in verschillende kleuren en deeltjesgroottes is verdeeld. Deze inktdeeltjes zitten vast in de tweede laag van je huid, de zogenaamde dermis. Normaal gesproken kan je lichaam deze deeltjes niet afbreken omdat ze te groot zijn. Hier komt de tatoeagelaser te hulp. De intense lichtpulsen van de laser richten zich op de inktdeeltjes en verwarmen ze snel. Dit veroorzaakt een mini-explosie van de inkt, waarbij de deeltjes in kleinere fragmenten worden gebroken. Nu zijn deze fragmenten klein genoeg voor je immuunsysteem om ze op te ruimen. Het is als het versnipperen van een stuk papier zodat je het gemakkelijk kunt weggooien.

Hoeveel behandelingen heb je nodig?

Het aantal benodigde behandelingen kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte en kleur van je tatoeage, je huidtype en zelfs de kwaliteit van de gebruikte inkt. Over het algemeen zijn er echter meerdere sessies nodig om een tatoeage volledig te verwijderen. Tussen elke sessie moet je huid voldoende tijd hebben om te herstellen.

Doet het pijn?

De hamvraag: doet het pijn? Het verwijderen van een tatoeage met een tatoeagelaser kan ongemak veroorzaken, vergelijkbaar met het gevoel van een elastiekje dat tegen je huid wordt geschoten. Gelukkig kan een plaatselijke verdoving of verdovende crème worden gebruikt om het ongemak te verminderen.

Na de behandeling

Na elke behandeling moet je voorzichtig zijn met de behandelde huid. Dit betekent dat je zonneblootstelling moet vermijden en de instructies van je dermatoloog of specilaist moet opvolgen. Je huid kan rood, gezwollen of zelfs blaren vertonen, maar dit is meestal tijdelijk.