Olympios
Image default
Gezondheid

Deze apparatuur heeft een opticien absoluut nodig

Wanneer je net begint binnen de optiekbranche  zijn er een aantal dingen die je absoluut nodig hebt. Dergelijke apparatuur is te koop bij groothandels zoals Optiekvision. Er zijn verschrikkelijk veel soorten apparatuur binnen de optiek, maar er zijn een aantal dingen die echt niet mogen ontbreken. We zetten deze apparatuur in dit artikel voor je op een rijtje.

OCT-scan

Een OCT (ofwel: een optometric coherence tomography) kan de structuur van het hoornvlies, het netvlies en het macula zichtbaar maken. Een OCT-scan wordt gemaakt bij een hoornvliesprobleem, een maculagat of glaucoom. 

Funduscamera’s

Soms is het handig om niet alleen live beelden te kunnen zien, maar beelden op een later moment ook te kunnen laten zien aan een collega met net iets meer verstand van deze problematiek, of om diagnosticering op je gemakje te kunnen uitvoeren. Een funduscamera kan een foto maken van het hoornvlies, netvlies en de oogzenuw. Dit zijn zeer nauwkeurige foto’s die piepkleine afwijkingen goed zichtbaar kunnen maken. Want als het gaat om ogen kan het kleinste defect al desastreus zijn voor het zicht van de cliënt.

Tonometers

Mensen op hogere leeftijd lopen meer risico op glaucoom, een hogere oogdruk. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Niet alleen kan het gezichtsvermogen sterk achteruitgaan, in sommige gevallen is de glaucoom zo ernstig dat de oogbal kan knappen. Daarom is het op tijd signaleren van glaucoom ontzettend belangrijk, met speciale druppels kan de oogdruk immers onder controle gehouden worden. Meet daarom de oogdruk met een tonometer bij vermoedens van Glaucoom.

Phorometers

Binnen de optiek ben je natuurlijk ook veel bezig met mensen met slecht zicht aan de juiste bril helpen. Met een phorometer kun je de sterkte van de ooglens bepalen en op basis daarvan besluiten welke lenzen of bril jouw cliënt nodig heeft.

Lensmeters

Met een lensmeter kun je kunstmatige lenzen makkelijk opmeten. Niet onbelangrijk als je goede service wil kunnen verlenen binnen de optiek. Vroeger gebeurde lensmeting vooral handmatig, maar moderne opticiens kiezen steeds vaker voor de nauwkeuriger meting van een automatische lensmeter. Wees als nieuweling in het vak dus goed voorbereid en start de zoektocht naar een leverancier die jou de juiste apparatuur kan leveren.