Olympios
Image default
Financieel

Hoe bereken je de maximaal op te nemen hypotheek?

Sta je op het punt om je eerste woning te gaan kopen? Dan is het belangrijk te weten wat je nu eigenlijk kunt opnemen.Je kunt je namelijk wel voorstellen, dat wanneer je daadwerkelijk wilt beginnen met je zoektocht, dit een essentieel onderdeel is van het geheel. Nu kunt je eenvoudig online via de verschillende tools berekenen wat je nu daadwerkelijk zou kunnen opnemen, maar meer dan een schatting is het vaak niet. Zo zijn er allerlei zaken die van invloed zijn op je uiteindelijk maximaal te lenen bedrag, die in deze tools vaak niet (volledig) worden meegenomen. Maar waar wordt je hypotheek eigenlijk allemaal op gebaseerd? 

 

De hoogte van je hypotheek

Je hypotheek berekenen wordt gedaan op basis van een aantal factoren. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat alleen je inkomen niet voldoende is om te hoogte te kunnen bepalen. Wanneer je uitgaven hoger zijn dan wat er binnenkomt, wordt het voldoen van je maandelijks betalingsverplichting natuurlijk een uitdaging. Niet voor niets wordt er daarom gekeken naar zowel je inkomsten als je uitgaven. Op basis hiervan wordt er uiteindelijk bepaald wat de hoogte van je maximaal op te nemen hypotheek is. Kies je ervoor om je huis met je partner samen te kopen, houd er dan wel rekening mee dat het salaris niet voor 100 procent meetelt, maar voor de helft. Om je een idee te geven welke uitgaven allemaal van invloed kunnen zijn op de maximale hoogte van je hypotheek, hebben we een lijstje voor samengesteld:

 

  • Telefoonabonnement
  • Private leaseauto
  • Overige leningen
  • Partneralimentatie

 

De nieuwste in deze lijst, is natuurlijk je telefoonabonnement. Goed om te weten is wel, dat dit alleen geldt voor abonnementen waarbij een telefoon op afbetaling zit. Dit houdt namelijk in dat je een betalingsverplichting bent aangegaan, waardoor je minder vrije ruimte hebt voor het aflossen van je hypotheek. Wist je namelijk dat een toestel van 1000 euro je zomaar eens enkele duizenden euro’s op je hypotheek kan schelen? Het is dus zeker de moeite waard om hier serieus over na te denken. Het voordeel is wel, dat je het toestel ook in één keer kunt afbetalen, zodat je verder geen verplichting meer hebt en dit geen invloed meer heeft op je hypotheek.

 

Ga in gesprek met verschillende partijen

nadat je online hebt berekent wat je ongeveer kunt opnemen, is het aan te raden om het gesprek aan te gaan met je bank. Op deze manier weet je namelijk zeker welke mogelijkheden er zijn financieel en hoef je niet bang te zijn dat je iets over het hoofd ziet. Het kan namelijk zijn dat er bepaalde zaken zijn, die jij tijdens het berekenen over het hoofd hebt gezien en een bank wel meeneemt. Lastig is bijvoorbeeld wanneer je een bonus krijgt op je werk. Hoe wordt dit meegenomen? Allemaal vragen die bij je op kunnen komen en lastig zijn om via een online tool te behandelen. Wel is het aan te raden om met meerdere partijen in gesprek te gaan. Alleen de rente is namelijk niet het belangrijkste in de uiteindelijke keuze voor het afsluiten van een hypotheek.

 

Kies voor een adviseur

Wanneer je inzichtelijk hebt welke mogelijkheden je ongeveer hebt, is het aan te raden om een onafhankelijke hypotheekadviseur te benaderen.  Deze heeft namelijk maar één doel en dat is de best hypotheek tegen de meest gunstige voorwaarden. Omdat een onafhankelijke hypotheekadviseur geen belangen heeft bij een bepaalde hypotheekverstrekker, zal hij ervoor zorgen dat je niet alleen de gunstige hypotheekrente krijg, maar ook de aanvullende voorwaarden goed aansluiten op je persoonlijke situatie zoals deze nu is en voor zover bekend ook in de toekomst. Wees dus verstandig en schakel een adviseur in, die je kan helpen het hele traject van A tot Z te begeleiden.

 

Tot slot

Het kopen van een woning is en blijft spannend. Het maakt daarbij niet uit of het de eerste is of je al meerdere keren bent verhuisd. Belangrijk is wel dat je goed voorbereid bent en weet welke mogelijkheden er allemaal zijn. Je zult zien dat wanneer je goed bent voorbereid, het een stuk minder spannend is, dan wanneer je het allemaal aan het toeval wilt overlaten. Zorg er daarom dus ook voor dat je allereerst alle benodigde papieren bij elkaar hebt, zoals je loonstroken, bankafschriften en eventueel andere papieren die nodig zijn. Je doet er dus goed aan om dit deel uit handen te geven, zodat je zeker weet dat alles correct wordt geregeld voor je.