Olympios
Image default
Auto’s en Motoren

Wat is een GPS tracker?

De meesten zullen de term GPS tracker al vaker hebben gehoord. Maar wat is een GPS tracker en wat kan je er precies mee? We lichten het onderstaand verder toe.

Een GPS tracker (ook wel blackbox genoemd) is vaak een klein kastje wat in een voer-, vaartuig of ander object wordt geplaatst. Het systeem heeft GPS en GPRS verbinding en geeft daarmee locaties door. Hoe dit precies werkt vertellen we later. Deze locaties en eventueel andere gegevens bekijk je vervolgens online of via een app en zo weet je altijd waar een object is.

GPS en GPRS

Een GPS tracker is voorzien van een simkaart die er al standaard in zit of die je zelf moet plaatsen. Door middel van GPRS in de tracker wordt een locatie bepaald en vervolgens uitgestuurd via GPRS (de simkaart). Deze gegevens worden veelal verstuurd naar een online software waar de eigenaar deze gegevens kan beheren. Er zijn ook GPS trackers met USB-aansluiting die eerst aangesloten moeten worden op de computer om zo gegevens te kunnen uitlezen.

Toepassingen van een GPS tracker

Een GPS tracker kan voor diverse toepassingen worden gebruikt zoals:

  • Traceren van voer- vaartuigen of objecten.
  • Kilometerregistratie
  • Rittenregistratie voor de Belastingdienst
  • Urenregistratie

Installatie

Er zijn portable GPS trackers die voorzien zijn van een eigen interne accu, waardoor aansluiting op voedingsspanning niet nodig is. Dit soort systemen kunnen bijvoorbeeld ergens in worden gelegd zoals een auto of koffer en vervolgens weet je waar het is. Ook zijn er GPS trackers zonder interne accu waardoor aansluiting op voedingsspanning wel nodig is. Hierbij wordt de GPS tracer veelal aangesloten op de plus en min ansluiting samen met het contact. Belangrijk om hier rekening mee te houden bij de aanschaf.

Gebruikskosten

De simkaart in het systeem verstuurt data waarmee kosten gemoeid gaan. Hierdoor zijn er kosten voor het gebruik van een GPS tracker. Als u zelf de simkaart verzorgt, zijn het veelal prepaid kosten voor het dataverbruik. Hoe meer locaties er worden verstuurd, des te meer datakosten. Ook zijn er GPS trackers waarbij de simkaart standaard al is geïntegreerd waardoor u vaste maandelijkse kosten heeft bij de leverancier van de GPS tracker.

https://www.trackjackeurope.com/