Olympios
Image default
Aanbiedingen

Waar komt payrollen vandaan?

In het begin van de jaren 90 is payrolling overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Het Engelse woord payroll betekent letterlijk loonlijst. Op deze loonlijst staan alle werknemers met bijbehorende lonen. Het is dan ook geen verrassing dat payrollen iets te maken heeft met je personeelszaken. Alles over de geschiedenis van payroll lees je in deze blog!

 

Wat is payrollen?

Voordat we je meer vertellen over de geschiedenis van payroll, vertellen we eerst kort wat payrollen is. Wanneer je als bedrijf doet aan payrollen, besteed je je personeelszaken als het ware uit. Je werknemers komen op contract te staan bij een payrollorganisatie. Deze organisatie zorgt ervoor dat de salarissen uitbetaald worden, dat ziek- en betermeldingen goed verwerkt worden en deze organisatie zorgt voor het betalen van premies en belastingen. Op deze manier kun jij je focussen op het runnen van je bedrijf en zijn je werknemers tevreden. 

 

Payroll in Nederland

Terug naar de geschiedenis van payrollen. Sinds de jaren 90 wordt het dus niet meer alleen in de Verenigde Staten gedaan, maar ook in Nederland. In eerste instantie richtten bedrijven die gespecialiseerd waren in personeelszaken zich op de horecabranche. Vooral in deze branche was er namelijk vraag naar een organisatie die de personeelszaken uit handen kon nemen. Er waren wel payrollorganisaties voor andere branches, maar dit waren meestal uitzendbureaus van oorsprong. Inmiddels is de payrollbranche flink gegroeid en zijn er verschillende bedrijven die zich hierin hebben gespecialiseerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Tempo-Team Payrolling, Randstad Payroll Solutions en Payroll Select. 

 

Definitie payroll

Aangezien veel uitzendbureaus payrollen als bijproduct aanboden, verdween de grens tussen uitzendbureau en payrollorganisatie. Er is daarom heel wat commotie geweest over de definitie van payroll de afgelopen jaren. Uitzendbureaus deden zich voor als payrollorganisatie, wat payroll dan weer een slechte naam gaf. Bij deze bureaus kregen werknemers bijvoorbeeld geen goed pensioen, terwijl payroll er juist voor staat dat er goed gezorgd wordt voor je werknemers. Ondernemers kiezen juist vaak voor payroll, omdat dit de werknemerstevredenheid bevordert. Wanneer deze werknemers vervolgens geen goed pensioen krijgen, wordt deze tevredenheid natuurlijk niet bevorderd. 

 

Om een duidelijke scheiding te hebben tussen uitzendbureaus en payrollorganisaties is een duidelijke definitie opgesteld. Payrollorganisaties zijn gespecialiseerd in personeelszaken en zijn ervoor bedoeld om bedrijven te ontzorgen. Payrollorganisaties werven zelf geen werknemers en hebben geen invloed op de afspraken tussen werknemers en werkgevers. 

 

https://www.payrollselect.nl/

Gerelateerde artikelen

Een goede fiets voor weinig geld bij Roto Tweewielers

Led verlichting heeft de toekomst

Voor welke houten vloer kies jij?