Olympios
Image default
Aanbiedingen

Trachycarpus Fortunei

Trachycarpus Fortunei

Het klavertje vier en het gelukskoekje onder de planten. De Chinese waaierpalm, ofwel de Trachycarpus Fortunei. Met een stukje zomer in huis door het plaatsen van een palmboom word je natuurlijk al snel wat gelukkiger. Weet je niet welke palm je dan precies in huis moet halen? De Trachycarpus Fortunei zou een goede optie kunnen zijn! Een topper voor onderhoud in het Nederlandse klimaat en de Trachycarpus Fortunei heeft ontzettend mooie kenmerken. De waaierpalm heeft een aantal punten om in het achterhoofd te houden wanneer je er eentje aanschaft. 

 

Winterhard

Niet per se aan het denken om een plant die veel onderhoud nodig heeft te kopen door jouw alles-behalve-groene vingers? De Chinese waaierpalm is een onderhoudsvriendelijke palm die zelfs in Nederland kan overwinteren. De palm kan in principe gewoon buiten staan en is opgewassen tegen temperaturen tot -15 graden. (N.B. Met langdurig aanhoudende vorst is het wel verstandig de plant even naar binnen te halen). 

 

Groei

De palm is één van de populairste palmen in Nederland en dat is niet gek. De Trachycarpus Fortunei wordt hoe dan ook niet groter dan 2 meter wanneer je deze in Nederland onderhoudt. De plant kan an sich snelle sprongen maken, maar het ligt er wel aan hoe groot de plant zelf al is. Hoe groter de plant is, hoe meer de plant per jaar ook zal groeien. 

 

Water

Wanneer de Fortunei in de tuin staat, is het belangrijk om deze plant genoeg water te geven. Zorg er vooral voor dat de plant voldoende water toegediend krijgt in de zomer. Het water verdampt namelijk sneller in de zomer en het zou zonde zijn als de plant het daarom niet vol zou houden. In de zomer is ‘één dag, één scheut water’ daarom een goede duimregel. 

 

In de winter is het daarentegen beter om de grond wat droger te houden. Dit kan ervoor zorgen dat eventuele schade door vorst beperkt blijft, er is immers geen water om te bevriezen. Als je de Fortunei binnen zet, zijn er andere water handleidingen dan buiten. De grond mag in de winter juist vochtig zijn en in de zomer mag hier uiteraard nog wat meer water bij dan in de winter. Hoeveel water goed is voor jouw Chinese waaierpalm ligt aan een paar factoren, zoals licht en luchtvochtigheid. Controleer de eerste paar keren daarom elke dag goed hoe de grond voelt, na hoeveel dagen je weer water bij moet geven en hoeveel water je dan precies geeft. 

 

Verwend

De palm is vrij onderhoudsvriendelijk want als je eenmaal uitgevogeld hebt hoeveel water de plant precies nodig heeft, en dit water ook inderdaad toedient, hoef je er verder niet echt meer naar om te kijken. De palm is alleen een tikkeltje verwend, want ze zou graag wekelijks besproeid worden om zich weer even thuis te voelen: het Himalaya gebergte, waar de luchtvochtigheid hoger ligt dan in Nederland.